De meeste zijn het terug gewoon om dagelijks of regelmatig terug naar kantoor te gaan.
Die collega's heb je ongelooflijk hard gemist... of toch niet?
Afgelopen week sprak ik af met een vriendin die vertelde over een bepaalde collega die haar tenen deed krullen en waar ze letterlijk energie aan verloor... ze was niet meer optimaal gewapend tegen die persoon zijn gedrag, ze vermoede dat dit lag aan bijna 2 jaar thuiswerk.
En die piste kan zeker kloppen... in die twee jaar zijn we met zijn allen een beetje eigenzinniger geworden, sommige wat luider en andere gewoon irritanter... social media is overbevolkt met korte lontjes die kost wat kost hun mening willen verspreiden, iedereen kent wel iemand die sinds corona besmet is met "verbale diarree"
In die twee jaar hebben we volgens psychologe Tessa West auteur van het boek "Jerks at work: toxic co-workers and what to do about them" een aantal patronen ontwikkeld die gewoon niet op de werkplek passen.
Volgens West hebben stress, ongemak en frustratie op de werkplek een grote invloed op onze mentale en fysieke gesteldheid, veel meer dan we soms beseffen.
Best logisch, de tijd die we spenderen op de werkplek is groter dan de tijd die we privé spenderen met anderen.
Persoonlijke relaties hebben een grote impact op hoe we ons voelen, in je privé is het vrij eenvoudig om mensen los te laten als ze je schade berokkenen.
Collega's, of leidinggevenden die je de kriebels geven kan je natuurlijk niet zo eenvoudig bannen uit je leven.
Wel heeft West die tenen krullende collega's onderverdeeld in 7 types die types worden ook wel energie vampiers genoemd, geen paniek deze gaat Dracula gewijs niet zijn tanden in je hals zetten, en het is ook niet de bedoeling hem te doorboren met een scherp houten voorwerp die al dan niet gewijd is door je lokale geestelijke...
Wel is de kans groot dat je zo'n collega wel eens tegenkwam op de werkvloer. En niet te vergeten dat jijzelf misschien ook al eens je innerlijke vampier liet piepen over het computerscherm.
West is er van overtuigd dat we dit soort gedrag zelf aanleren omdat het onszelf ook werd of wordt aangedaan.
De vrees is bij West dat, na twee jaar corona werknemers sneller ontslag nemen omdat conflicten op de werkvloer langer aanslepen of als zeer intens worden ervaren. Indien de persoon het blijft ondergaan kan dit een impact hebben op het welzijn.
Communicatie is hier de sleutel.
Bij deze een persoonsbeschrijving van die energie vampiers
- Energie vampier die zich ontpopt tot een slijmbal en je altijd het gevoel heeft je rivaal te zijn
Deze collega heeft twee gezichten en is erg competitief. Hij of zij is aardig tegen de baas, maar behandelt de rest van de mensen op de werkvloer als concurrentie.
- Energie vampier die met de pluimen gaat gaan lopen
Deze collega presenteert zich als een teamspeler zelfs een mentor, maar strijkt uiteindelijk de eer van andermans werk op en plaatst de pluimen op zijn hoed. Deze vampier is ongelooflijk handig om een idee van een ander in te pikken, mooi te verpakken en naar zich toe te trekken.
- De mee liftende energie vampier
Deze collega oogt charismatisch en vooral gezellig en leuk. Deze mee liftende collega werkt graag samen met de plichtsgetrouwe collega, deze zal op zijn of haar beurt het grootste stuk trekken in een taak, de lift vampier zijn focus ligt niet op de taak maar op de gezelligheid.
- De energie vampier die een onzichtbare bulldozer bestuurt
De naam doet het al vermoeden deze vampier walst over anderen heen. De bulldozer is zeer rechtuit en praat vaak veel. Soms te veel. Ook neemt deze persoon graag beslissingen voor een groep collega's. Deze vampier krijgt graag zijn zin en staat niet bepaald open voor compromissen.
- De nalatige bazige energie vampier
Deze collega presteert het om niet of weinig aanwezig te zijn. Maar als deze aanwezig is zul je het geweten hebben!
Bij voorkeur springt deze van achter het gordijn om zichzelf en anderen de kast op te jagen en stress te veroorzaken. Vaak omdat deze vampier niet goed weet wat er allemaal speelt op de werkvloer. Meestal komt deze kortstondig voorbij en verdwijnt hij of zij terug naar de veiligheid van achter het gordijn.
- De micro vampier
Deze collega heeft een gedetailleerde, controlerende, pietluttige aanpak. Bij voorkeur hijgt deze graag in je nek en rammelt hij of zij een lijst met je taken af met de vraag is dit al gedaan?
Deze persoon plooit zich dubbel bij het woord " autonoom werken" voor deze vampier is dit, het equivalent van zonlicht en krimpt in elkaar.
- De manipulatie vampier
Deze vampier verdraait, bedriegt en liegt om uiteindelijk de situatie naar zijn of haar hand te zetten. Deze vampier maakt de andere aan het twijfelen en onzeker. Deze vampier is het meest gelukkig in een toxische werkomgeving, waar hij of zij teamleden omtovert in rivalen.
Nu je een duidelijke persoonsbeschrijving hebt kan het eenvoudiger zijn je te wapenen met de juiste tools.
Indien je geen zin meer hebt om dagelijks de strijd aan te gaan met deze verzameling van vampiers kan het tijd zijn om een nieuwe omgeving op te zoeken.
Ook nieuwe inzichten op zoeken aan de hand van een coaching kan een meerwaarde zijn.