Wat is de impact van je outfit?

"Sweatpants forever" of toch eerder iets meer glamour

 

 

"Sweatpants forever" dat was de kop van The New York Times afgelopen zomer de opkomst van de comfortabele outfit en het ter ziele gaan van de skinny jeans en de torenhoge hakken...

 

Ik beken sinds april 2020 heb ik mezelf vaak getroost met zachte lekker zittende kleding. Zelfs de make-up borstels bleven werkloos in de badkamer kast achter...

Zonder externe sociale gebeurtenissen als werk of feestjes werd kleding, plots teruggebracht tot de basisfunctie.

Textiel om zo aangenaam mogelijk de dag door te komen.

Het gevolg was dat ultra-comfortabele kledingstukken de nieuwe norm werden.

Onderzoek van een internationaal modeplatform laat zien dat de vraag naar loungewear en activewear van april 2020 tot juni 2020 met 106% toenam... 

 

De comfortabele stijl werd in het begin van de pandemie massaal omarmd, maar al snel werd duidelijk dat het dag in dag uit dragen van pyjama-achtige kledij niet ten goede komt aan de productiviteit van de thuiswerkers, laat staan hun gemoedstoestand.

 

Een onderzoek die dateert van 2007 toont aan dat personen die formele kledij aantrekken zich  ook professioneler voelden.

Tijdens een ander onderzoek lieten ze alle deelnemers zakelijke kledij dragen en wat bleek? Ze scoorden hoger op cognitieve testen. 

En als ik eerlijk ben ik voel me ook sterker met de juiste make-up en dit in combinatie met wat ik een "power outfit" noem.

Het is een gevoel die je niet kan ontkennen, de kleren maken de man of vrouw! 

Nu de vaccinatiegraad stijgt  en het einde van de pandemie in zicht lijkt te zijn.

Groeit de behoefte aan glamourkleding om het leven te vieren dat we zo hebben gemist!

De afgelopen periode gaan de zoekopdrachten online, naar kledij terug meer over maatpakken, jurken of hakken...

 

De pandemie legde bloot dat onze dagelijkse kledingkeuze door psychologische en sociologische aspecten wordt bepaald

We kiezen kleding omdat die ons troost, of omdat we er ons sterker door voelen.

Dan is de vraag hoe kan onze kledingkeuze ons dagelijks humeur beïnvloeden?

 

Wat we dragen heeft invloed op hoe anderen ons zien en hoe we onszelf zien.

Volgens onderzoek kan een sterke overtuiging over een kledingstuk krachtig genoeg zijn om de identiteit en het gevoel van de drager te beïnvloeden.

Met dat in het achterhoofd kan kleding helpen een selffulfilling prophecy te creëren. 

Dus als je denkt dat je productiever bent in een blazer, voel je je productiever en kan je daadwerkelijk productiever zijn.

 

Het interessante is dat we zelf kunnen bepalen welk effect kledij heeft op onszelf en omgeving.

Voor de pandemie kleedden mensen zich vooral voor iets of iemand anders: het weer, je werk of je partner.

Doordat we de afgelopen tijd een periode van zelfreflectie hebben doorgemaakt en veelal thuis zijn geweest, kleden we ons nu veel meer aan de hand van interne factoren. Daardoor worden trends minder belangrijk en gaat mode meer over het gevoel dat het je geeft.

 

Dopamine dressing: kledij die je humeur oppept, je lievelingskleur, favoriete stof,... bij het dragen van deze kledij wordt er dopamine vrijgegeven in onze hersenen, je raakt hierdoor gemotiveerd.

Hierdoor voel je je niet alleen beter maar groeit ook je zelfvertrouwen en productiviteit.

 

Serotine dressing: kledij om je humeur uit te drukken en in stand te houden, dit is wat we massaal onbewust deden tijdens de afgelopen periode waar we massaal in ons kot bleven en de thuiswerken voor velen de norm was.

De loungewear trend zorgde voor controle en vooral dat veilige gevoel. We droegen dagelijks min of meer dezelfde outfit, hierdoor minimaliseerden we onze beslissingen en bleef onze focus gespaard om de nieuwe soort van werkdruk namelijk het goochelen met je gezin en het thuiskantoor het hoofd te kunnen bieden en met focus die hoeveelheid werk aan te pakken. 

 

Een outfit die goed voelt en in overeenstemming is met je persoonlijkheid, kan je zelfvertrouwen, je prestaties en je algemene stemming een zetje geven!

En dat is uiteindelijk de ultieme waarde van kleding en mode, het is meer dan een weerspiegeling van je identiteit. Want mode gaat er vooral over hoe je je voelt en hoe je je wilt voelen. 

 

Daarom als je gaat solliciteren of een gesprek met een nieuwe en belangrijke opdrachtgever op de agenda hebt staan.

Hou dan rekening met de stijl die het bedrijf uitstraalt maar hou altijd rekening met wat  jij wil overbrengen en wie je bent.

Lichaamshouding en kledij verklappen immers al een heleboel!

 

 

 

Dress for the job you want ,not the job you have!

 

Bronnen:

The New York Times

Lara Oliveri De volkskrant NL

Jules Standisch How to not wear black