Zonder energie op het einde van een werkweek?

Werken geeft voldoening en energie. Maar wat als het dat niet doet? Als je aan het einde van de werkweek instort en té uitgeput bent om nog van het weekend te genieten? Dat is een teken om het rustiger aan te doen.

Of je nu thuis werkt of op kantoor,  soms word je zo ondergedompeld in je werk dat het jouw dagen beheerst. Hierdoor heb je altijd een gebrek aan tijd, té veel te doen en niet genoeg tijd om alles af te krijgen.

 

Energie aan het einde van de werkweek

Dit komt best vaak voor.

Veel van ons voelen zich extreem moe aan het einde van de week. Wanneer je het leven aan je voorbij ziet gaan als een sneltrein, zonder momenten voor jezelf, raak je van slag. Op een gegeven moment is de koek op en heb je geen energie meer voor een nieuwe week.

Het goede nieuws is: je hebt niet oneindig veel uren nodig om minder uitgeput de week door te komen. Vaak kunnen enkele simpele aanpassingen er voor zorgen hoe je afleiding voorkomt, je focus houdt en daardoor tijd bespaart. Tijd is niet altijd het probleem, het doel is om tijd beter te leren besteden.

 

Tijd en geluk

Om meer gelukzalige uren in een dag te krijgen, wil je uitvogelen hoe jij jouw wakkere uren besteedt en hoe je je voelt bij iedere activiteit. Helaas werkt het niet zo simpel als: ‘werk maakt me ongelukkig en vrije tijd maakt me gelukkig’. In plaats daarvan neem  jouw tijdsbesteding onder de loep. Dit kan je  bij houden in een dagboek of app.

Schrijf ze op en geef ze een cijfer tussen de 1 en 10 (1 is ongelukkig en 10 is héél gelukkig). Denk aan geluksgevoelens in de breedste zin van het woord: zelfs gevoelens van opluchting, voldoening en opwinding mag je beoordelen.

Als het gaat over werk mag je je taken ook specifiek benoemen. Bijvoorbeeld 30 minuten e-mails beantwoorden of vergaderen. Thuis schrijf je precies op hoe laat je kookt en wanneer je de was doet. Misschien voelde je je wel verschrikkelijk na het bereiden van een risotto terwijl je je even later in de zevende hemel voelde met je glas wijn in de zetel.

Het bijhouden van jouw tijdsbesteding geeft inzicht in waar je wél of niet gelukkig van wordt. Misschien denk je dat je blij wordt van series bingen in de avond maar voel je je eigenlijk heel erg schuldig omdat je niks doet. Wanneer je bijhoudt hoe je je écht voelt bij verschillende momenten gedurende de dag, ben je eerder in staat om patronen te veranderen.

Geef prioriteit aan datgene waar je het meeste voldoening uit haalt

Wanneer je weet welke activiteiten je het meeste voldoening geven gedurende de dag, is het makkelijker om ze te beschermen en prioriteit te geven. Als ontbijten met familie energie geeft, zorg er dan voor dat je dit dagelijks doet. Als je een belangrijke meeting niet mag missen, plan je deze in.

Als je liever een boek leest om ‘s avonds te ontspannen, zit dan minder lang voor de tv. Nogmaals, de week is nog steeds vol maar wanneer je prioriteit geeft aan dingen die je graag doet, ervaar je meer voldoening aan het einde van de rit.

Bescherm piekuren

Let’s face it: de meeste mensen hebben bepaalde momenten op een dag dat ze productiever zijn dan op andere momenten. Misschien ben jij een type dat voor 10 uur het meeste gedaan krijgt of ga je juist lekker op deadlines aan het einde van de dag.

Werk afleveren vergt mentale betrokkenheid en opperste concentratie zonder afleiding, notifications van e-mails of kinderen die aan je hoofd zeuren. Gun jezelf rust tijdens de uren waarop jij op je best bent. Is dit in de ochtend? Laat je e-mail dan een uur voor wat het is of begin een half uur eerder.

Blokkeer een paar keer per week tijd om belangrijke werkzaamheden uit te voeren waarbij je geen afleiding kunt gebruiken. Je zult zien dat dit erg productief is en dat je daarna veel voldoening ervaart.

Vind een bestie op de werkvloer

Hoe raar dit ook klinkt, mensen die samenwerken met een goede vriend of vriendin, zijn betrokkener en gelukkiger op de werkvloer. Om je er van te verzekeren dat deze persoon niet voor extra ruis zorgt, plan je momenten in om het samen gezellig te hebben.

Bijvoorbeeld tijdens de lunch of coffee break. Wanneer een échte vriend of vriendin vinden niet lukt – of je werkt thuis, is het alsnog belangrijk om minimaal eens per dag sociaal te doen. Bel met een vriend, knoop een gesprek aan met een vreemde of maak een praatje met de barista van de coffee corner.

Neem reistijd onder de loep

Onderzoek suggereert dat de dagelijkse reistijd als een struggle wordt ervaren. Daarom neem deze reistijd onder de loep! Ben je minder geneigd om je stuur op te peuzelen door een leuke muzieklijst? Stel die samen en speel die af in het naar huis gaan. Of wat als je een luisterboek download of je een interessante podcast luistert?

Dit alles kan je helpen om op het einde van de week energie over te houden voor het weekend!

Leer dingen los laten, het leven is nu eenmaal niet Instagram perfect.

 

Blijf je na dit alles energie verliezen en merk je na het punten geven van je taken dat de grootste energievreter je werkomgeving is? 

Wie weet kan het helpen om op zoek te gaan naar een job dichter bij huis, een werkgever die beter bij je past of een job waar je gewoon veel meer voldoening uit haalt. Een functie die meer privé werk balans bied kan wel eens de oplossing zijn.

Geen enkele job is het overleven van je mentale welzijn waard! Geloof me!

Wist je dat heel vaak tijdens interviews met mensen die op zoek gaan naar een nieuwe job veel van deze feiten boven water komen... 

Het feit dat ze verdrinken in hun werk of ze geen erkenning krijgen van wat ze doen is heel vaak de grootste energievreter in hun dagelijkse zijn.